11. Küresel Vakıf Konferansı İstanbul’da başladı
Konferansın açılış programı Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı yerleşkesinde gerçekleşti. Programa İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Bilgi Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı ve İstanbul Vekili Av. Nurettin Alan, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İsrafil Kışla, Global Foundation Konferansı Ana Organizatörü Dato’ Dr. Mohd Ghazali Mohd Nor, akademisyenler, vakıf ve finans kurumu temsilcileri katıldı.
Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı ve açılış konuşmalarıyla devam etti. İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan konuşmasında gelişen teknolojiyle birlikte dünyada yaşanan değişiklikleri hatırlattı. Ümmetin sosyal ve ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayan vakıfların sürdürülebilir yapılarını sürdürebilmeleri için zaman zaman değişime ayak uydurmaları gerektiğini vurguladı. “Yeni nesil vakıfçılık” temasına dikkat çekti. “Mevcut temel sisteminizi mutlaka revize etmeniz gerekiyor. Finansal kaynakların verimli yönetilmesi en temel sorunlardan biri haline geliyor. Çünkü klasik vakıf sistemini kurduğunuzda o gelir kaynakları geleceğinizi garanti ediyordu ama bugün ekonomideki değişimler bunu mümkün kılmıyor. Bunun dışında yeni hizmet alanları da ortaya çıkıyor. Unutmayalım ki vakıf aslında Müslümanların gelecek için gerçekten sürdürülebilir bir yapı inşa edebilmeleri fikrine dayanıyor.”
9 Eylül’e kadar devam edecek olan konferansın bu yılki teması “Yeni Nesil Vakıfçılık”. Konferansa 36 ülkeden başvuru gelmiş olup, 26 ülkeden aktif katılım sağlanmaktadır. Ayrıca hibrit olarak gerçekleşen konferans dünyanın birçok noktasından online olarak takip ediliyor.
Konferansta vakıflarda dijitalleşme, inovasyon ve blockchain teknolojileri, vakıf yönetimi, vakıflarla ilgili mali ve hukuki konular, vakfın sürdürülebilirliği ve vakıfların toplumsal refahın farklı kesimlerindeki rolü gibi konular tartışılıyor. 16 farklı alt temada yaklaşık 60 konuşma ve bildiri sunulacak. Yurt dışından idari, akademik ve sivil kuruluşlardan üst düzey katılımcılar bulunuyor. Bunların arasında; Maldivler İslam Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Kuala Lumpur Türkiye Büyükelçiliği, Kenanga Investors Berhad, Pak Katar General Takaful, Dar al Salaam Vakfı (Zimbabwe), Nijerya Zekat ve Vakıf İşletmecileri Birliği, MCM VALUE SDN BHD, İslami Sermaye Piyasası at Menkul Kıymetler Komisyonu Malezya gibi önemli şirket ve kuruluşlar da var.